---}--}@ Arşivime Hoş Geldiniz,Benim Beğendiklerimi Umarım Siz de Beğenirsiniz... Resimler ve Yazılar Forumlardan Alıntıdır..



İddialı adamın terziye aldanışı

Hz. Mevlana “Mesnevi” sinde bir hikâye anlatır. (6.cilt.1695.beyit vd.)
Meddahın biri, ballandıra ballandıra terzilerin hilelerinden bahsediyor, onların lafa tuttukları müşterilerinden nasıl kumaş aşırdıklarını anlatıyordu. Hıtalı bir Moğol bu hikâyeleri dinleyince birden öfkelendi:
— Söyle bana bu şehrin hilede en mahir terzisi kimdir?
— Ciğeroğlu adında bir terzi vardır ki lafazanlıkta ve hırsızlıkta ondan üstünü yok. İddiacı Moğol:
— Bahse girerim ki ne o, ne başkası benden bir iplik bile çalamaz, dedi. Meddah onu uyardı ve dedi ki:
— Kendine bu kadar güvenme! Ben, senden daha gözü açık nicelerini bilirim ki onun hilesine mağlup oldular. Zarara uğramaktansa ondan uzak dursan daha iyi edersin.
Bu tartışma uzayınca Moğol’un ayranı iyice kabardı ve ortalığa şöyle dedi:
— İşte atım, onun üzerine bahse giriyorum. Eğer o terzi benden kumaş çalabilirse size atımı vereceğim. Ama ben galip gelirsem sizden de at isterim.

Böylece Moğol ve diğerleri bahse tutuşup ayrıldılar. Gece boyunca Moğol, terzinin hayaliyle uğraşıp durdu, uyuyamadı. Aldanmamak için orada nasıl davranacağına dair planlar yapıyor, planlar bozuyordu…

Nihayet ertesi sabah, koltuğunun altına bir parça atlas kumaş aldı ve terzinin yolunu tuttu. Terzi, onu saygıyla karşıladı ve tatlı diliyle bübül gibi şakımaya başladı. Fakat aldanmamaya niyetli Moğol oralı olmadı ve kumaşı terzinin önüne atarak emretti:
— Bundan bana bir savaş elbisesi biç, belden aşağısı geniş üstü dar olsun!
Terzi ölçüp biçti ve elbisenin ne kadar kumaştan çıkacağını hesapladı. Bir yandan bu işleri yaparken, öbür yandan geçmiş beylerle ilgili hoş hikâyeler anlatarak müşteriyi oyalıyordu. Söz ilerledikçe Moğol’da, içeri girerkenki hal kalmamıştı; yumuşamış, anlatılan komik şeylere gülmeye başlamıştı.
Güldükçe zaten çekik olan daracık gözleri kapanıyordu. Onun gözleri kapanınca terzi fırsatı kaçırmadı ve kaşla göz arasında, kumaştan bir parçayı kesip oyluğu altına sakladı. Birinci hikâye bittiğinde, zavallı Moğol’un aklında ne geliş amacı, ne de rehin bıraktığı atı kalmıştı:
— Ne olur bana bir hikâye daha anlat, diye yalvardı. Terzi, ilkinden daha komik bir fıkra anlatınca bizimki gülmekten kahkahalara boğuldu. Tabii terzi de bu arada kumaştan bir parça daha götürdü. Anlatılan hikâye bitince Moğol tekrar:
— Ben ömrümde senin kadar tatlı dilli bir adama rastlamadım. Ömrüme ömür kattın. Bana bir hikâye daha anlat, diye yalvardı... Terzi, ilk ikisinden daha komik bir fıkraya daha başladı. Artık Moğol, iyice kendini kaybetti ve sırt üstü düştü, yerde debelenmeye başladı. Onun bu halinden faydalanan terzi büyücek bir parça daha kesip sakladı.
Hıtalı Moğol, dördüncü sefer yine bir hikâye anlatmasını rica etti. Usta, merhamete gelip daha fazla çalmayarak, içinden, “Meğer komik şeye ne kadar düşkünmüş. Aldanışından zararından haberi yok!” dedi. Moğol ise ustaya öpücükler dağıtıyor,
— Bir iyilik yap, bana daha hikâyeler söyle! Diyordu.





Masallarla ne zamana kadar avunacaksın

Ey varlığı mahvolup masallaşan kimse, ne vakte kadar masal dinlemek isteyeceksin? (Dizileri, filimleri ve eğlence programlarını, internetteki komik videoları vs. hatırlayalım)
Sana, senden daha komik bir şey olmaz hiç! Harap menzilini, mezarını git de bir gör! Ey cehil ve şüphe kabrine düşmüş olan kişi, ne zamana kadar boş yere feleğin hikâyelerini dinlemek isteyeceksin? Ne vakte kadar bu cihanın işvesini tadacaksın? Aklının da canının da düzeni bozuldu. Felekle söyleşmenin bir faydası yok. Senin gibi nicelerinin yüzsuyunu dökmüştür o.
Bu, herkesin terzisi olan felek de yüz yaşında, hâlâ pişmemiş çocukların elbiselerini kesip biçer! Latifesi, bahçelere bir letafet bir revnak verse de kış gelince onları yele verir. İhtiyar çocukları, mihnet, ihtiyaç tuzağının önüne oturtmuştur. Onlarsa feleğin kutluluğu veya kutsuzluğuyla alay edip dururlar.
(İhtiyar çocuklar, aç gözlü haris dünya ehlinin sembolüdür. İnsanların şanslarına veya şanssızlıklarına güvenerek daima felekten bir şey beklemektedirler. İstediklerini elde edemeyince, feleğe kızmakta, şanslarından şikâyet etmektedirler.)
Terzi dedi ki, ”Ey yanılıp duran adam, artık yeter! Başka bir komik hikâye daha söylersem, vay haline! Sonra atlas kumaşın daracık gelir. Hiç kimse bu işe razı olur mu? Bu sırrı anlasaydın gülmek nerede, gülüşün kan ağlamaktan beter olurdu.”
“İşsizler ve masal arayanlar, o Moğol’a benzerler. Gaddar ve aldatıcı âlem de o terziye benzer. Şehvet ve kadınlar, bu dünyanın gülünç şey söylemesidir. Ömür, ebedilik kaftanı ve takva elbisesi dikilmek üzere, o terzinin önüne verilmiş atlas kumaştır. Asıl maksat, ebedilik ve takva elbisesini dikinmektir.”

Aziz ömrünü boş yere harcama!

Ehlullah bu hikâyeyi şöyle açıklar: “Ömrünün kıymetini bilmeyen, boş masallarla avunan, kahkahalar atan Moğol emirine, terzinin ağzından, Hz. Mevlana şu dersi vermek istiyor. Güldürücü masallara kapılıp, kahkahalarla aziz ömrünü boş yere harcama, düşün ki şu kıymetli ömürden giden her an bir daha geri gelmeyecektir.





Geçen senelerle yıpranan, haraba yüz tutan, teninin ruhunun kabri mesabesinde olan bedeninin viranesinde dur, düşün. Maddi ve manevi çöküşünün harabesinde tefekküre dalarak, kendini yenilemeye, hatalardan kurtulmaya gayret et.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem: “Eğer benim bildiğimi siz bilseydiniz, az güler, çok ağlardınız.” diye buyurmuştur. Başka, bir hadislerinde de “Gülmeyi azalt, çünkü çok gülmek kalbi öldürür” diye müminleri uyandırmıştır.”
Hz. Mevlana şöyle der: “Dünya, Hakk’ın kahır yeridir. Madem kahrı tercih ettin, kahrı bekle.”

FİLİZ KONCA


Gülistan Dergisi
 

2 yorum:

Unknown dedi ki...

selam hayırlı akşamlar bloğunuzu sürekli takip ediyorum bu saatte hikaye bana öyle iyi geldiki, artık bütün gece düşüncek sorgulayacak öğrenecek birşeyim daha oldu, s.a

вєуαz ℓαℓє dedi ki...

Aleyküm selam,Yektacım,sizede hayırlı akşamlar..
Ben de sizi okuyorum ama ben fazla yorum bırakamıyorum okumaya anca vaktim yetiyor ,ne iyi olur aslında ben de iki kelam düşsem okuduklarımın altına...
Banada tesir eden bir yazıydı unutmamak ,arasıra da olsa tekrar okumak için aldım herzaman ki gibi ,beğendiklerimin içine,mevlam tesirini daim etsin tüm okuyanlara,sermayemiz bitmeden uyandırsın bizleri...Faydalı olmasına çok sevindim..mevlaya emanetsiniz ,yolunuzda yar ve yardımcınız olsun,azminizi ve ihlasınızı artırsın inşaallah..selam sevgi ve dualarımla...

*******

Followers

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

************
blogger counter

View My Stats *************************************

widget
**************

****************************free counters