Guzele bakmak sevap mi?
Cok istismar edilen atasozlerimizden birisi de sudur. Guzele bakmak sevap!
Evet, guzele ve guzelliklere tefekkur icin bakmak, tabii ki sevaptir.
Ancak asrimizin bir cesit fitnesi geregi, buradaki 'GUZEL' kelimesini, namahrem anlamina gelen, acik-sacik ve uryan gezenlere bakmak seklinde soylendigi zaman, cevap da elbette degisir. Tam tersi de olabilir.
Bu gibi namahremlere bakmak, bakis sekline ve sebebine gore anlam kazanir.
1. Yolda yururken aniden, dekolte bir mahrem gozumuze carpsa, yuce yaraticimizin Gozlerinizi haramdan sakinin! ayetinin tesiri ve tedbiri ile gozlerimizi baska tarafa cevirip, Allah korkusuyla irkilsek ve tovbe etsek, bu bakis sonrasi titizlik, kisiyi gunahtan korudugu gibi, sevap da kazandirabilir.
2. Ayni namahreme ilk, yani gayri iradi bakis mubahtir, ancak madem ki ilk bakis mesrudur, bakmisken enine boyuna biraz bakayim diye, bakisi uzatmak ve de ikinci bakis, en azindan mekruh olabilir.
3. Daha sonraki istihali bakislar ise haramdir. Cunku bu bakislar, 'gozlerini haramdan sakinin' ayetinin aksine bir davranistir.
4. Ayrica kisiyi tanima maksadiyla zorunlu bakislar vardir ki, bu bakislar da yukaridaki ayet hatirda tutularak minimum duzeyde kalirsa, mubah olabilir.
Batili iyice tasvir (batil isleri detayli tasarlama, bicim ve sekillendirerek tarif etmek), safi zihinleri idlaldir, (temiz zihinleri saptirir.) vecizesine dayanarak, fetva ve fikih yonunu konu uzmanlarina birakip, tefekkur icin bakmak cumlesini biraz acacagiz.
Guzel denilince aklimiza, tabii ve mesru guzellikler gelmelidir.
Namahremler degil…
Tefekkur, bu guzelliklerin arka planindaki anlamlari, gizli manalari ve mesajlari hesaplayarak dusunmek, o eser veya olay uzerindeki Esma'ul Husna tecellilerini irdelemektir.
Bu guzelliklerden bazilari:
•Gul guzeldir, menekse guzeldir, karanfil, nergis, sumbul, zambak, manolya ve saymakla bitiremeyecegimiz tum cicekler guzeldir.
•Bahar guzeldir, agaclar guzeldir, daglar, irmaklar, caylar, selaleler, denizler, goller ormanlar ve tum manzaralar guzeldir.
•Hayat guzeldir, saglik guzeldir, es, evlat, torun, aile, semtimiz, memleketimiz guzeldir, gece yildizlar, ay, gunes ve gezgenler ve tum yaratilmislar guzeldir.
•Bulbul guzeldir, papagan, kanarya, tavus ve tum kuslar guzeldir. Tavsan guzeldir, sincap, kedi, kaplan, penguen, zurafa, ceylan, kelebek, ari, ugur bocegi ve tum hayvanlar guzeldir.
•Kiraz guzeldir, portakal, cilek, karpuz, kayisi, seftali ve tum meyveler guzeldir.
•Ilahi nameler guzeldir, Kur'an, vaaz, nasihat ve sohbet dinlemek guzeldir. Kus sesleri, siril siril su ve caglayan sesleri guzeldir.
•Makro ve mikro alemler guzeldir, Samanyolu, nebulalar ve tum kainat guzeldir.
Atom ve atom alti parcaciklar guzeldir, molekuller, elementler, maddeler, hucreler, dokular, organlar ve tum insanlar mukemmel yaratilislariyla guzeldir…
•Saymak ile bitiremeyecegimiz bunca guzellik varken, nicin nefsani guzelliklere takiliyoruz ki? Bunca guzelliklerin uzerindeki, Esma'ul Husna tecellilerini sadece bir saat dusunmek, bizlere bir sene boyunca (nafile namaz, oruc, zikir v.s.) ibadet etmis gibi sevap kazandirirken, nefsani, malayani, fuzuli guzelliklerle ilgilenmek israf degil de nedir?
SORU: Bu guzelliklere bakip, Esma'ul Husna tecellilerini nasil tefekkur edebiliriz?
•Bir papatya cicegine, tefekkurle baktigimiz zaman :
1. Cicegin renkli kisimlarindaki guzellik, renk uyumu, simetri, susleme sanatini gosterir ve Muzeyyin (en guzel susleyen.) isminin tecellisidir ve O Zati c.c. haber verir.
2. Kara topraktaki muhtelif atom, unsur ve elementleri sentez ederek, uygun bicimde dizerek, bitki hucresi haline getiren, pigmentler atarak suslendiren, kokulandiran, o hucreleri de en uygun yerlere oturtup, boyle bir guzelligi yapabilen, bu guzelligi de her mevsim, her kitada trilyonlarca nusha olarak sergileyen Kudret ismini haykirir...
3. Sadece bu cicegi bile yapabilmek icin, her seyi kusatmis, mutlak gerekli, sinirsiz bir ilmi bildirir ve Alim ism-i celilini, tefekkur edenlere tanitir...
4. Bu cicegin yapilabilmesi icin, onceden tasariminin yapilmasi sarttir. (..yapay cicekcileri bir dusununuz..) Madem oyle, bu cicek bizlere Musavvir (en guzel tasvir eden, tasarim yapan) esmasini haber verir...
5. Sadece bir cicek cinsi uzerinde bile inceleme yapsak, hicbir kusur bulamayiz... Malezya'daki gul ile Kore'deki gul ayni sarmalda ve ayni model. Turkiye'deki papatya ile Cin'deki ayni geometrik yapida... Hicbir kusur yok... Yani bir Bari'i (kusursuz yapani) c.c. haykirir...
6. Her bir cicek, (insan eli ve medeniyet atiklari karismamak sarti ile) piril pirildir, temizdir. Bir Kuddus'u c.c. (Tertemizi ve temizleteni) anlatir...
7. Bazi cicekler, birtakim boceklerin, kuslarin ve bircok hayvanin rizki olarak yaratilmistir. Bu hayvanlarin riziklandirilmasi ve tum ciceklerin beslenmesi bir Rezzak'i c.c . (riziklari vereni) Rabb-i Rahim'i ( terbiye edeni, besleyip buyuteni ve en merhametli yaraticiyi) bildirir...
8. Bircok cicegin, ozellikle papatyanin, bircok onemli hastaliklara sifa oldugunu biliyoruz. Bu da bize merhameti sonsuz bir SAFI-I hakikiyi soyluyor...
9. Her bir cicegin, kendi cinsinin ve neslinin devam etmesi icin, tohumlarla muhafazasi ise Hafiz-i hakikiyi c.c. (gercekten muhafaza eden zati) anlatir...
Bu dar cercevede, birkacini saymaya calistigimiz tecellileri sizler devam ettirebilirsiniz.
Saygi deger dostlarim…
Iste 'guzele bakmak sevap' atasozumuzdeki 'guzel'de, 'bakis da' boyle olursa, elbette ki sevaptir . Buna itiraz yok. Ustelik de oyle cok sevap kazandirir ki, bu guzelliklere, bu tefekkur ile bir saat bakmak, mutalaa etmek ve bunlari dusunmek, bir yillik surekli nafile ibadet sevabi kazandiriyor.
Hadi canim sende! Demeyiniz. Iste sizlere orijinal kaynak: Hz.Muhammed s.a.v. mujdesidir. Bir saat tefekkur, bin yillik ibadetten hayirlidir . (Bakiniz I.Gazali, Ihyau Ul.Din. 4/409. El-Heysemi, M.Zevaid. 1/78.)
BİR İSLAM ALİMİ ŞÖYLE DER:
Mesru zevkler ve lezzetler keyfe kafidir,
HARAMA GIRMEYE GEREK YOK!
ALLAH HEPIMIZE KENDI CEMAL'INI GORMEYI NASIP ETSIN...
ANCAK O ZAMAN GOZLERIMIZ GUZELLIKLERE DOYACAKTIR...
AMIN!
Raif Ozturk
alıntı
alıntı
0 yorum:
Yorum Gönder